Pascal Brodnicki odkrywa Polskę od kuchni. Polskie jeziora, góry, równiny to nie tylko piękne krajobrazy, ale także niesamowite kulinarne zakątki. Nie samymi pierogami Polak żyje. Może jeść także kwiaty. Pascal udowadnia widzom, że ozdobne rośliny mogą być składnikiem wielu dań. W Polsce nie ma dobrej wołowiny? To mit! Kucharz znajduje ją u podnóża Beskidów. W jego menu są dania ze świeżych ryb, mięsa, pachnące chleby i aromatyczne ciasta, a także zapomniane ostatnio w Polsce potrawy z gęsi i perliczek. Pascal jak zwykle zdradza mnóstwo fantastycznych przepisów i przydatnych trików kulinarnych. Jak dobrze usmażyć rybę? Co zrobić, żeby steki były naprawdę soczyste i miękkie? Której mąki używać do chleba? Jaka będzie najlepsza do ciasta? Co zrobić w kuchni z polskimi ziołami? Ciekawość Pascala nie pozwala mu siedzieć w kuchni zbyt długo. Po co miałby kupować szczupaka od rybaka, kiedy może wyciągnąć go z wody osobiście! Poszukiwanie strusich jaj w piasku? Żaden problem! Głodny wrażeń kucharz jeździ też na koniu, przegania bydło oraz przerzuca worki z mąką.