Krzyżują się tu tradycje kuchni andyjskiej, amazońskiej i smaki charakterystyczne dla wybrzeży Pacyfiku. To właśnie tu kartofle szykują się do misji na Marsa. Niewiarygodne? Prowadząca odwiedziła Instytut Ziemniaka, gdzie we współpracy z NASA naukowcy opracowują plan hodowli tego warzywa na Czerwonej Planecie.
Magda Gessler nie byłaby sobą, gdyby nie spędziła trochę czasu w kuchni, gdzie przygotowała tradycyjne indiańskie danie „pachamanca”. Poznała recepturę najlepszego „ceviche” – narodowej potrawy z surowej ryby, odwiedziła lokalne targi i spróbowała wielu egzotycznych owoców.
Przyszła też pora na prawdziwe kulinarne wyzwania. Magda nie odmówiła zjedzenia pieczonej świnki morskiej i zupy z dodatkiem rybiej spermy. Tej ostatniej spróbowała w restauracji, której właściciel - kucharz, posiada doktorat z chemii i tworzy swoje dania przy użyciu tylko jednej patelni. Nie obyło się także bez spotkania z lokalnym szamanem, który próbował zdiagnozować i wyleczyć restauratorkę przy pomocy bardzo niekonwencjonalnego narzędzia. Jakiego? Przekonacie się oglądając dokument „Pyszne Peru”.