"Szokujące potrawy": zupa ze śliny jaskółek i głowa rekina

Jarek Nowak w Singapurze
Jarek Nowak w Singapurze
Źródło: Jacek Klisowski
Singapur to państwo-miasto, które nie tylko zachwyca, ale przede wszystkim szokuje i zaskakuje.

Jarek Nowak wybierze się tam, by poszukać najdziwniejszych potraw i prawdziwych przysmaków kuchni azjatyckiej.

Degustację lokalnych specjałów rozpocznie od zupy z ptasich gniazd, uważanej przez miejscowych za największy rarytas. Głównym składnikiem potrawy jest suszona ślina jaskółek o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Za porcję takiej zupy trzeba naprawdę słono zapłacić… Na talerzu prowadzącego znajdzie się też barani mózg i głowa rekina, a na osłodę smakowych doznań –deser z duriana, czyli najbardziej śmierdzącego owocu świata.

Pozostałe odcinki:

Szokujące potrawy: Peru

Szokujące potrawy: Wietnam

Szokujące potrawy: Kambodża

Szokujące potrawy: Kazachstan

Szokujące potrawy: Gruzja

Jarek Nowak w Wietnamie
Jarek Nowak w Wietnamie
Źródło: Jacek Klisowski
podziel się: